KAN DU SPISE KARTOFLER MED SPIRER? MåSKE, MEN DU SKAL MåLE FøRST

Når foråret banker på døren, og de sidste rester af vinterens grøntsagslager begynder at vise tegn på nyt liv, står mange af os over for dilemmaet:

Kan de spirende kartofler i spisekammeret stadig findes vej til middagsbordet, eller er de blevet en fare for sundheden?

Dette spørgsmål, som har sendt mange på en hurtig Google-søgning lige før aftensmaden, er relevant for enhver, der ønsker at minimere madspild uden at gå på kompromis med sikkerheden.

Det drejer sig om det let giftige stof solanin, som kartofler producerer, når de begynder at spire. Den gode nyhed er, at ikke alle spirer signalerer kartoflens endeligt.

Find tommestokken frem

Hvis spirene er under en centimeter, er koncentrationen af solanin generelt lav nok til, at kartoflen stadig kan nydes – naturligvis efter at have fjernet spirer og eventuelle grønne pletter omhyggeligt.

Det skriver Bildderfrau.

Ifølge dem er det er dog en helt anden historie, når spirerne overskrider en centimeter. Her rådes det klogt til at sige farvel til knolden, da risikoen for ubehagelige symptomer såsom maveirritation eller værre opstår.

Kartoflens forsvar

Solanin er ikke noget at spøge med; det er en forsvarsmekanisme i natskyggeplanter som kartofler og tomater, designet til at holde skadedyr og sygdomme væk.

Fødevarestyrelsen har dog et lidt andet svar på dilemaet, de skriver nemlig således:

Råd om kartofler:

  • Fjern evt. spirer – kartoffelspirer har et højt indhold af glykoalkaloid. Derefter kan du godt spise kartoflen.

  • Spis kun kartoflens knold. De øvrige plantedele som blade og stængler er giftige.

  • Opbevar ikke kartofler i lys, da de bliver grønne.

  • Kasser grønne kartofler, også selvom kun en mindre del er grøn. Når kun en mindre del er grøn, er der glykoalkaloider i hele kartoflen.

Sådan undgår du spirer

For at forhindre kartofler i at nå at spire, er korrekt opbevaring nøglen.

Det ideelle hjem for dine kartofler er et køligt, mørkt og tørt sted – kælderen eller et køligt spisekammer, langt væk fra varmen i køkkenet.

Ved at opbevare dem ved en temperatur mellem 3 til 5 grader kan du forlænge deres holdbarhed og nyde godt af hvert kilo, du har købt eller høstet.

Læs også

Du bør læse denne advarsel, hvis du ejer en airfryer

Sådan skal du opbevare broccoli for, at den holder sig længst

Fødevareeksperter advarer: På denne dag bør du ikke bestille fisk

2024-03-06T10:03:48Z dg43tfdfdgfd