HJEMMELAVEDE BURGERBOLLER

Der er få ting, der kan matche duften og smagen af friskbagte burgerboller, når man laver sine egne hjemmelavede burgere. Burgerboller er en vigtig del af burgeroplevelsen, og det er afgørende at have en god opskrift på hånden, så man kan få det bedste resultat. I denne opskrift vil jeg dele min opskrift på klassiske burgerboller, som jeg har finjusteret og forfinet gennem mange år med burgerlavning.

Jeg kan ikke huske min første burgeroplevelse, men det har formentlig været en slatten sag i et Happy Meal - til gengæld kan jeg sagtens huske min første bedste burger - af slagsen hvor alt er hjemmelavet. Jeg var tidlig teenager og skulle til "filmaften" og spise hos en madkyndig tante. 

Jeg blev forbløffet over, hvor velsmagende den saftige burger var, med de lækre ingredienser, der smeltede sammen i min mund. Det var en øjenåbner for mig, og lige siden - eller siden jeg flyttede hjemmefra, har jeg været fast besluttet på at lære at lave de bedste burgere selv.

Klassisk burgerbolle - Sesam er i teorien valgfrit (Men i mit hovede påkrævet)

Jeg lavede mine første burgerboller fra en opskrift, jeg fandt online, men de blev aldrig helt så fluffy og lækre som jeg havde håbet. Efter flere forsøg med forskellige opskrifter og justeringer, fandt jeg endelig den perfekte opskrift, som jeg stadig bruger i dag. Jeg veksler dog ofte  mellem forskellige typer af boller, blandt andet de lækre varianter som min kollega har fintunet (Tjek Ralles Brioche-boller her - og hans Potato Burger Buns her)

Det er utroligt, hvor stor en forskel en god burgerbolle kan gøre for hele burgeroplevelsen. En god burgerbolle skal være blød og luftig, men samtidig have en vis styrke, så den kan holde til alle de lækre ingredienser i burgeren. Min opskrift på klassiske burgerboller giver netop den perfekte balance af konsistens og smag - den overtager ikke de andre elementer, og er en perfekt blød (men ikke sart) skal, til en god, solid burger.

Det er ikke svært at lave sine egne burgerboller, og det er en sjov og nem måde at tage sin burgeroplevelse til næste niveau. Med nogle få ingredienser og lidt tålmodighed kan man opnå en stor forskel i smag og kvalitet. Jeg håber, du vil nyde at bage disse burgerboller og bruge dem som basis for dine egne yndlingsburgere, og at du vil få lige så meget glæde af dem, som jeg har haft.

Burgerboller, klassiske

Den klassiske, luftige burgerbolle - med eller uden sesam!

10 portioner

2 timer, 5 minutter

Forberedelse: 15 minutter

Ventetid: 1 time, 30 minutter

Tilberedning: 20 minutter

Ca. 400 kcal pr. portion

Ingredienser

 • 500 gram hvedemel
 • 10 gram fint salt
 • 7 gram tørgær
 • 3½ dl vand
 • 1 stk æg
 • 50 gram smeltet smør
 • 1 spsk. sukker
 • ½ håndfuld sesamfrø

Fremgangsmåde

 1. Bland hvedemel, salt og tørgær i en stor skål.
 2. Tilsæt vand, æg, smeltet smør og sukker, og rør det hele sammen med en ske eller dejkrog.
 3. Ælt dejen på maskine (eller et meldrysset bord) i 5-10 minutter, indtil den er glat og elastisk.
 4. Dæk dejen til med et klæde, og lad den hæve i ca. 1 time, indtil den er blevet dobbelt så stor.
 5. Form dejen til 8-10 boller, og læg dem på en bageplade med bagepapir. (10 hvis mindre burgere og 8 hvis "big burger")
 6. Lad bollerne efterhæve i ca. 30 minutter, indtil de er blevet let hævede.
 7. Pensl bollerne med et sammenpisket æg, og drys med sesamfrø, hvis du ønsker det.
 8. Bag bollerne i en forvarmet ovn ved 200 grader i ca. 15-20 minutter, indtil de er gyldne og gennembagte.
 9. Server dine friskbagte burgerboller med dine yndlingsingredienser til en lækker burgeroplevelse!

2024-02-24T23:31:48Z dg43tfdfdgfd