GALETTE

Her i Danmark er vi vant til at bruge mørdej, når vi laver tærter i både det salte og søde køkken.

Men hvis du vil prøve en tærte, som giver en lidt mere butterdejsagtig og flaget konsistens, så skal du prøve kræfter med en galette.

En galette er fra det franske køkken og indebærer egentlig bare en rustik måde at lave en tærte på - alt en tærte, der hverken er i form, pyntet eller lavet i et fint mønster. 

Her snakker vi en rustik tærte med lækkert fyld - simpelt, godt og lækkert.

Og med få ingredienser handler det om at få opskriften til at sidde lige i skabet. 

Galette laves både som en madtærte og en desserttærte - og du kan bruge min grundopskrift på dejen til begge dele - dog undlad sukkeret i madtærten.

Madtærte = ingen sukker, lidt ekstra salt i dejen.

Desserttærte = sukker i dejen.

Måden du får en flaget og lækker tærte på, er ved IKKE at smuldre smørret ind i dejen til små krummer.

Du skal i stedet rulle med en kagerulle, så du får nogle aflange flager af smør og mel - lidt a la en meget rustik form for wienerdej. 

Tricket er at lægge hvedemel og smør ovenpå hinanden og rulle det ud med en kagerulle af flere omgange - den er meget porøs i starten, men hvis du går efter rektangel-formen, så kan du hele tiden skubbe det smør og mel, som ryger ud til siden, tilbage på midten.

Lidt ligesom at lægge flere og flere lag ovenpå hinanden - og når smørret er godt inkorporeret i melet i små, aflange og smuldrende stykker dej, så tilsætter man koldt vand for netop lige at få det hele til at hænge sammen.

Hurtig step by step - se hele opskriften længere nede:

1) Halvdelen af melblanding på bordet

2) Smør på i aflange skiver

3) Resten af melet på

4) Rul første gang ved at trykke melet sammen med smørret med kagerullen - rul fremad til en aflang rektangel

5) Skub melet fra siderne ind på midten igen og rul igen 

6) Gentag processen, indtil du har en aflang bunke smørdej, der stadig smuldrer

7) Hæld et par skefulde koldt vand på midten og skub dejen fra enderne sammen i lag

8) Gentag indtil du har en næsten sammenhængende dej, som du hurtigt kan samle til en kugle

9) Afkøl i køleskab

10) Udrul til cirkel, fyld på og bag!

Galette

Rustik fransk tærte!

4 portioner

1 time, 15 minutter

Forberedelse: 10 minutter

Ventetid: 30 minutter

Tilberedning: 35 minutter

Ca. 900 kcal pr. portion

Ingredienser

 • 240 gram hvedemel
 • 150 gram koldt smør
 • 3½ spsk. sukker
 • ½ tsk fint salt
 • 300 gram bær/frugt (eksempelvis rababer)
 • ½ stk vaniljestang
 • 2 spsk. koldt vand

Fremgangsmåde

 1. Start med at blande hvedemel, salt og 2 spsk. sukker i en skål. Tag det kolde smør ud af køleskabet og skær det i stave eller aflange firkanter.
 2. Hæld halvdelen af hvedemelsblandingen ud på køkkenbordet og læg smørskiverne på - top af med det sidste mel.
 3. Hvor man ved en mørdej smuldrer og 'nulrer' smørret ind i dejen og gør det til en krummelignende masse, vil vi til en galette gerne have flaget dej - så derfor skal du rulle med en kagerulle ovenpå mel og smør.
 4. Rul henover melet og klem lidt ned i smørret - skub melet fra siderne ind på midten og rul igen. Du kan gå efter at rulle en rektangelform, og så melet eller smørret så falder ud til siderne, så ryger det op igen på midten og klemmes sammen til en rektangel - det giver nogle lækre, aflange flager i dejen.
 5. Når dejen har samlet sig godt i en blanding af smør og mel (men stadig er smuldrende og flagende) tilsættes lidt iskoldt vand lidt efter lidt - hæld det på midten og skub de smuldrende kanter over det og klem det ned i bordet. Gentag et par gange, indtil du har en smidig, sammenhængende dej som lige nøjagtig hænger sammen og kan formes til en kugle. Pak kuglen ind i husholdningsfilm og stil på køl i 30 minutter.
 6. Bland i mellemtiden din frugt med 1,5 spsk. sukker for at søde dem lidt og trække væske ud - lad dem stå og trække i en si med en halv vanijlestang, hvor kornene er blandet sammen med sukkeret.
 7. Efter hviletiden lægges dejen på en bageplade med bagepapir og rulles ud til en cirkel på ca. 0,5 centimeter i tykkelsen - læg et stykke bagepapir oven på, så er det nemmere at rulle ud uden at klistre fast til kagerullen.
 8. Stil dejen i køleskabet igen, mens du varmer ovnen på til 180 grader varmluft.
 9. Tag dejen ud igen, fordel frugten i midten og fold forsigtigt siderne indover som små gardiner til en rustik og lækker galette - alt efter hvad type frugt, du har brugt, så kan du tilføje lidt sukker på toppen (eksempelvis ved rabarber).
 10. Bag den i den forvarmede ovn i ca. 35-40 minutter, indtil den er gylden i kanten.

2024-02-25T23:49:31Z dg43tfdfdgfd