CULOTTESTEG

Culottesteg er en udskæring af oksekød, der kommer fra dyrets yderlår og sidder for enden af musklen, hvor den dækker over en del af tykstegsfileten. Det er en mør og saftig udskæring, der ofte serveres som en stor steg eller skåret i tykke skiver.

Culottesteg er en populær udskæring i mange lande, herunder Danmark, og den kan tilberedes på forskellige måder, så den passer til forskellige smagsløg.

For at tilberede en culottesteg er det vigtigt at starte med en god kvalitet af kød. Culottesteg skal have en god fedtmarmorering, der vil hjælpe med at holde kødet saftigt og smagfuldt under tilberedningen.

Stegen skal også være trimmet godt for sener og hinder, så den er klar til at blive tilberedt.

Tilberedning af culottesteg

Når det kommer til tilberedning, er der flere forskellige metoder, der kan bruges til at lave den perfekte culottesteg. En af de mest populære metoder er at stege den i ovnen.

Først skal man lade stegen få stuetemperatur i ca. en time, hvorefter den kan krydres med salt og peber efter smag. Herefter placeres stegen i en bradepande og steges i ovnen ved høj varme i ca. 10-15 minutter, indtil overfladen er brun og sprød. Derefter skal ovnen skrues ned til en lavere varme, og stegen skal tilberedes i yderligere ca. 25-30 minutter, afhængigt af størrelsen på stegen og ønsket tilberedningsgrad.

Det er vigtigt at lade culottestegen hvile i 10-15 minutter, efter at den er taget ud af ovnen.

Dette vil hjælpe med at bevare saftigheden og smagen, da det vil give kødsaften tid til at fordele sig i kødet.

Culottesteg kan også tilberedes på grillen, steges på panden eller sous vide. Der er også mulighed for at tilberede stegen med forskellige marinader, urter og krydderier for at give den ekstra smag og variation.

Når det kommer til portionsstørrelser, er det almindeligt at servere en culottesteg på 1-1,5 kg til en familie på 4-6 personer.

Under tilberedningen er det vigtigt at følge den anbefalede tilberedningstid og kerntemperaturen, som bør være 55-60 grader for medium og 60-65 grader for medium-rare.

Culottesteg er en alsidig udskæring af oksekød, og der er mange forskellige måder at variere tilberedningen og smagsoplevelsen af stegen på.

Her er nogle ideer til variationer:

Mariner stegen: En simpel marinade af olie, hvidløg, friske urter og citronsaft kan tilføre ekstra smag og saftighed til stegen.

Krydderier: Du kan bruge forskellige krydderiblandinger eller bare enkeltstående krydderier som f.eks. rosmarin, timian, spidskommen eller paprika, til at krydre stegen og give den ekstra smag.

Stegning i ovnen: Udover at stege culottesteg på panden, kan den også steges i ovnen. Du kan bage stegen i ovnen sammen med grøntsager, krydderier og kartofler for en nem og velsmagende middag.

Søde smage: Hvis du ønsker at tilføje lidt sødme til din culottesteg, kan du tilføje en blanding af honning og sennep, eller lave en glaze af honning og balsamicoeddike.

Saucer: En god sauce kan tilføre ekstra smag til din culottesteg. En rødvinssauce eller en bearnaise er klassiske valg, men du kan også lave en sauce med svampe, timian eller estragon.

Skær tyndt: Hvis du ønsker at servere stegen i mindre portioner, kan du skære den i tynde skiver og servere den på en seng af grøntsager eller salat.

Grill: Culottesteg kan også tilberedes på grillen. Du kan grille stegen med en marinade eller krydderiblanding, og servere den med en sommerlig salat eller grillede grøntsager.

Sous-vide: Hvis du har en sous-vide maskine, kan du tilberede culottestegen sous-vide. Det giver en meget jævn og saftig tilberedning, og du kan tilføre forskellige smagsgivere i posen under tilberedningen.

I bunden finder du opskriften på Culottesteg i ovn - samt et par tips til, hvordan du laver culottesteg i grill og culottesteg med sous vide herunder:

Culottesteg på grill

Forbered grillen til indirekte varme, og sørg for at den er varm nok til at grille kødet ved 220-230 grader. Dup culottestegen tør med køkkenrulle og gnid den derefter ind i en blanding af salt, peber, tørret rosmarin og hvidløg. Placer culottestegen på grillen, og grill den i ca. 40-45 minutter, eller indtil den når en kerne-temperatur på 54-58 grader (for medium). Tag culottestegen af grillen, dæk den til med stanniol og lad den hvile i 10-15 minutter. Skær culottestegen i skiver og server den med dine foretrukne tilbehør.

Culottesteg i sous vide 

Indstil din sous vide maskine til 54-58 grader (for medium) og lad vandet varme op til den ønskede temperatur. Dup culottestegen tør med køkkenrulle og gnid den derefter ind i en blanding af salt, peber, tørret rosmarin og hvidløg. Placer culottestegen i en vakuum-pose og vakuumforsegl den. Sænk culottestegen i vandbadet og lad den tilberede i 2-3 timer, afhængigt af dens størrelse. Tag culottestegen ud af vandbadet og fjern vakuumposen. Dup culottestegen tør med køkkenrulle, og steg den på en varm pande i 1-2 minutter på hver side, indtil den er let brunet. Lad culottestegen hvile i 10-15 minutter, før du skærer den i skiver og serverer den med dine foretrukne tilbehør.

Culottesteg

Smagfuldt og saftigt!

4 portioner

1 time, 10 minutter

Forberedelse: 10 minutter

Ventetid: 0 minutter

Tilberedning: 1 time

Ca. 50 kcal pr. portion

Ingredienser

 • 1500 gram culottesteg
 • 1½ spsk. groft salt
 • 1 spsk. hvidløg, revet
 • 1½ tsk friskkværnet peber
 • 1 håndfuld krydderurter efter smag (eksempelvis rosmarin, oregano, timian etc.)

Fremgangsmåde

 1. Tag culottestegen ud af køleskabet mindst en time før tilberedning, så den kan nå stuetemperatur. Det giver en mere jævn stegning og bedre slutresultat.
 2. Er der en stor fedtkant på din culottesteg kan du med fordel ridse i fedtet for at gøre det sprødt som krølfedt! Drys groft salt og peber på alle sider af culottestegen og gnid hakket hvidløg og krydderurter ind i kødet.
 3. Placer culottestegen i en bageform eller i et ovnfast fad med fedtsiden opad. Det er vigtigt, at fedtsiden er opad, så den kan smelte og give kødet ekstra smag og saftighed under tilberedningen.
 4. Steg culottestegen i ca. 20-25 minutter ved 220 grader C. alm. ovn. Skru herefter ovnen ned til 175 grader C. alm. ovn og steg culottestegen videre i ca. 20-25 minutter pr. 500 g kød.
 5. Brug et stegetermometer til at måle temperaturen midt i kødet. Når temperaturen når 55-60 grader C. for medium/rødt kød eller 60-65 grader C. for gennemstegt kød, er culottestegen færdig.
 6. Tag culottestegen ud af ovnen og lad den hvile i mindst 10-15 minutter under et stykke folie, så kødsaften kan fordele sig i kødet og holde det saftigt. Skær kødet i skiver og server det med dine yndlings tilbehør.

2024-02-25T23:49:32Z dg43tfdfdgfd