TRæT AF LAKS OG TUNBøFFER? PRøV DISSE LæKRE SæSONFISK OG OPSKRIFTER

Der skal helst fisk på spisebordet et par gange om ugen, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

Men hvis det altid er laksefileten eller tunbøffen, du hiver op af køledisken i supermarkederne, er det måske tid til at prøve noget nyt.

Heldigvis er der masser af lækre og spændende fisk, som er i højsæson nu, og som du sagtens kan kaste dig over og inkorporere i din madlavning.

Er du til en hel fisk, kan du forsøge med en rødtunge, rødspætte og søtunge, lyder det fra Jens Peter Moestrup Hansen, der er kok og fiskehandler i butikken Hav.

- Rødspætterne har smidt rognen, og nu spiser de sig tykkere og tykkere, så hvis vi spiser dem nu, får vi meget fisk uden for meget rogn.

- Så selv om man egentlig kan få det hele året, får man mere for pengene nu her, fordi de er tykkere, siger fiskehandleren.

Det samme gør sig gældende for torskefisken kulmulen, som vi i øjeblikket fanger mange af i Danmark.

- Kulmulen er federe end andre torskefisk og er ret taknemmelig at bage i ovnen. Derudover har den mellemtykt skind, som gør den nem at skindstege, siger han.

Kulmule og kuller er et godt alternativ til torsken, der først er i højsæson mellem september og april.

Sådan lyder det fra Heidi Ebey Grønkjær, der er projektleder for Konsumfisk, som er et fiskeriklyngesamarbejde for tre havne i Hvide Sande, Thorsminde og Thyborøn.

- Kulmule og kuller kan man nogle gange få til halv pris af torsk, så der er penge at spare.

- En lange er også et godt alternativ, som er billigere. Den er måske lidt mere saftig i smagen end torsken. Steg den med bløde løg, så smager den fantastisk, lyder det fra projektlederen.

Ifølge Heidi Ebey Grønkjær handler det om at turde prøve noget forskelligt fisk, når man står nede ved fiskehandleren og kigger ned i disken.

Her peger hun på to fisk, som du passende kan give et skud i køkkenet.

- Havtasken og havkatten er lidt dyrere i forhold til rødspætten, kulmulen eller kulleren.

- De er faste i kødet og kan tåle nogle tæsk på grillen. Pas dog på med at overtilberede dem. Så bliver de bare tørre, siger hun.

Du kan også begive dig ud i en fiskeoplevelse, som deler vandene, anbefaler kok og fiskehandler Jens Peter Moestrup Hansen og peger på makrellen.

- Nogle elsker den, mens andre ikke kan lide den. Den har en meget kraftig smag, og så er der nok en del, der har fået overtilberedt makrel, hvilket er supertørt.

- Du kan få din fiskehandler til at rense maven på fisken. Han kan også rense benene, hvis du er lidt benforskrækket, råder han.

Højsæsonen for makrel løber frem til oktober.

/ritzau fokus/

2023-08-13T06:02:02Z dg43tfdfdgfd