SåDAN GøR DU ENGANGSGRILLEN TIL EN GOURMETOPLEVELSE

Du har sat vennerne stævne ved den nærmeste park eller strand. Nu skal sommervarmen nydes med læskende drikke og fællesspisning over engangsgrill.

Men inden du pakker picnickurven og suser ud ad døren, kan du med en lille smule forberedelse højne det gastronomiske niveau betydeligt.

Det forklarer Nikolaj Juel, der er kok og kogebogsforfatter til blandt andet bogen "Grill Grønt".

Han foreslår, at du pifter grillmaden op med lækre urtesalsaer og marinader.

Nikolaj Juel benytter ofte selv den såkaldte salsa inzamino. Til den skal du blande frisk, rød chili, mynte, bredbladet persille, en smule hvidløg, citronsaft og olivenolie.

- Det tager ingen tid at forberede og fylder heller ikke særligt meget, hvis du for eksempel har det med i en lille beholder, siger han.

Salsaen kan du for eksempel bruge som tilbehør til grillet kyllingebryst. Her kan det betale sig at give det lidt kærlighed hjemmefra, forklarer Nikolaj Juel.

Han foreslår, at du marinerer kyllingen med lidt timian, olivenolie og citronskal, som du skærer tyndt med kartoffelskrælleren.

- Det behøver ikke at tage mere end fem minutter. Men de fem minutter gør, at det lidt kedelige kyllingebryst pludselig smager af en million, siger han.

Michael Dahl, der er uddannet kok og underviser på kokkeuddannelsen ved Aarhus Tech, påpeger, at du bør tage højde for engangsgrillens begrænsninger.

- Det, man skal være opmærksom på, er, at en engangsgrill ikke bliver særlig varm og heller ikke holder varmen særlig længe, siger han.

Det er derfor vigtigt, at du ikke griller emner, der er alt for tykke.

Michael Dahl foreslår, at du for eksempel griller fileter af fladfisk på omkring en halv til en hel centimeters tykkelse.

- Mariner dem i en lille smule olivenolie, lidt løg, hvidløg og basilikum. Smid dem på grillen, mens den er godt og grundigt varm, og grill dem i omkring to til tre minutter på hver side, forklarer han.

Han foreslår også, at du giver dig i kast med grillspyd.

Her skal du have fat i et reelt stykke kød uden for meget bindevæv. Det kan for eksempel være en kotelet eller et kyllingebryst.

- Skær kødet og lidt squash og peberfrugt i mindre stykker, og vend det i en marinade af olie, røget paprika, karry, rosmarin, timian og eventuelt tørret chili, hvis du vil have lidt varme i smagen, siger Michael Dahl.

Spyddene skal grilles i omkring tre til fire minutter på hver side. Her skal du være opmærksom på, at kødet skal være gennemstegt.

Du kan med fordel forberede spyddene hjemmefra, mener Michael Dahl.

- Forberedelsen er halvdelen af arbejdet, siger han.

/ritzau fokus/

2023-05-11T12:49:07Z dg43tfdfdgfd