SåDAN TAGER DU DINE ALKOHOLFRIE DRINKS TIL NYE HøJDER

I sommervarmen er det ofte tillokkende med en kølig drink til at holde temperaturen nede og humøret højt.

Og er du ikke til at spæde glasset med nogle procenter, kan du sagtens få en lækker alkoholfri forfriskning, uden folk kigger skævt til det.

- Der er en helt anden indstilling til alkoholfrie drikkevarer i forhold til for fire år siden. Det er blevet normalt at vælge noget uden alkohol i dag, uden at det er en afholdelsestrend, der kører, men mere et bevidst valg, siger Tue Langtofte, der siden 2014 har drevet hjemmesiden alkoholfributik.dk.

Han peger på, at der er sket en holdningsændring, og at der også er kommet mange gode alkoholfri alternativer på markedet, siden han startede butikken for ti år siden.

Hvis du helst vil være fri for at stå og mikse selv, anbefaler Tue Langtofte, at du prøver nogle "ready to drink"-cocktails. Hvad du måske gættede af navnet, er de lavet på forhånd.

- Sådan nogle drinks er vældig populære, og her er der allerede nogen, som har arbejdet med smagspaletten for dig, siger han.

Vil du derimod selv være bartender og svinge virgin-drinks over baren til sommerfesten, så findes der flere muligheder inden for alkoholfri spiritus.

Eksempelvis kan du købe såkaldt imitationsspiritus af klassiske alkoholvarianter som rom, whiskey eller gin, og ellers bare gå i gang, som du ville gøre med en klassisk drink.

Men hvis du vil have din drink op i en anden liga og ikke blot få den til at smage som noget, der minder om den ægte vare, så skal du gribe det en smule anderledes an.

Det siger Christian Tang, der ud over at være bartender og destillatør, også ejer baren Pavillon de Verre i Torvehallerne i København.

- Jeg ville kaste mig over aperitif-spektrummet - tænk aperol, lillet, campari, vermouth - her er der rigtig meget man kan købe, som fungerer rigtig, rigtig godt alkoholfrit, siger han og peger på, at aperitiffer fungerer meget bedre i en alkoholfri drink end imitationsspiritus gør.

Af de klassiske og velkendte drinks kan du komme rigtig langt med en spritzer eller en negroni, lyder det fra Christian Tang.

- Start med nogle aperitif-komponenter, og kom noget mousserende oveni. Det kan være noget så simpelt som danskvand eller mere kompliceret som et alkoholfrit mousserende produkt, siger han.

- Det er især vigtigt, at du fylder glasset med is, og så kan du sagtens få en drikkeoplevelse tilsvarende eller bedre end den alkoholiserede.

Den kyndige drinkskender har sikkert bidt mærke i, at der jo er gin i en negroni. Så hvordan kommer man udenom at købe en imitationsgin?

Ifølge Christian Tang handler en god alkoholfri drink ikke om at have de helt samme komponenter - i dette tilfælde en imiteret version af gin - i drinken. I stedet skal du gå efter at skabe en lignende drikkefornemmelse.

- Hvad bidrager ginnen med? Noget er alkohol, men vi leder også efter fornemmelsen af det bittersøde, et lag af parfume, blomster og urter, siger han og anbefaler, at du til din alkoholfri drinkaften også køber urter og frugter med hjem, så du netop kan eksperimentere med at finde den helt rigtige fornemmelse.

Det kan for eksempel være alt fra skiver af æble eller citrusfrugter til timian og rosmarin.

- Ud over smag får garniture også drinken til både at se og dufte som den ægte vare. Leg med det. Det er også det, som bartenderne gør, afslutter han.

/ritzau fokus/

2024-07-04T08:09:11Z dg43tfdfdgfd