PæRERNE PEAKER: SåDAN IMPONERER DU GæSTERNE MED DEN SPRøDE FRUGT

Den sæsonaktuelle pære kan være en overset madvare i køkkenet, men faktisk rummer den et hav af muligheder.

Det siger den kendte kok Gorm Wisweh.

- Med sin sødme og sprødhed kan pæren være en god kontrast i det salte køkken, siger han.

Her får du de bedste opskrifter fra ham og kok Thomas Majlund fra cateringfirmaet Tailored Dining.

1) Kom pære på pizzaen.

Gorm Wisweh, som er medejer af Gorms, der blandt andet består af pizzabarer, foreslår, at du laver netop pizza.

Til én pizza bruger du: en kugle koldhævet pizzadej, en frisk pære, halvanden deciliter fed cremefraiche, en teskefuld chilisauce eller -tapenade, 50 gram grønkål, der er skyllet og hakket, 50-60 gram gedeost, 20 gram valnødder, lidt olivenolie og en teskefuld honning.

Ovnen sættes til 300 grader på over- og undervarme. Rør cremefraiche og chili sammen, smag til med salt, og skær pæren i tynde skiver - uden om kernehuset.

Herefter rulles pizzadejen ud til 30 centimeter i diameter. Fordel chilifraichen og grønkålen. Læg pæreskiverne tæt ved hinanden ovenpå.

Gedeosten fordeles ud over pizzaen, og herefter drypper du med olivenolie.

Pizzaen bages i fem til syv minutter, til skorpen er gylden, og bunden er sprød. Inden servering pynter du med groft knuste valnødder og et dryp honning.

2) Brug pæren i salat.

Til det salte køkken anbefaler Thomas Majlund en pæresalat med gedeost.

Til fire til seks personer skal du bruge et bundt frisésalat, to-tre pærer, 15-20 valnødder og 100-120 gram tilia mundo-ost, som er en gedeost.

Du skyller og plukker salaten og lægger den i koldt vand - gerne med isterninger, så den holder sig frisk og bliver sprød.

Pærerne skæres i kvarte stykker, der halveres, og kernehuset fjernes. Frugterne lægges i citronvand, så de ikke får en brunlig farve.

Valnødderne karamelliseres i en smule honning på panden. Blandingen smages til med salt.

Til salaten laver du en dressing, der består af fire spiseskefulde olivenolie, en spiseskefuld honning, en citron og lidt salt og peber.

Herefter drænes vandet fra frisésalaten og pærerne, som spredes ud på et fad og toppes med ost, valnødder og dressing. Du kan også pynte med mynte, citronverbena og citrontimian.

3) Miks pærerne med karamel.

Mangler du en dessert, foreslår Thomas Majlund karamelliserede pærer.

- Det er en af mine egne favoritter, siger han.

Til én person skal du bruge en pære, cirka 100 gram sukker, 25 gram smør, en vaniljestang, lidt æblesaft, lidt stjerneanis, korianderfrø og calvados, der er en æblebrændevin.

Pæren skrælles og skæres over i to halve. Kernehuset fjernes, og de to pæredele kommes i citronvand. Herefter varmer du panden op, kommer sukkeret på og karamelliserer det.

Når sukkeret er opløst, kommer du smør, vaniljestang, stjerneanis og korianderfrø i.

Pæredelene kommes på panden med skæresiden nedad og karamelliseres i fem minutter. Derefter iblandes æblesaften og en smule calvados, og pærerne tilberedes, indtil de er lidt møre.

Derefter tager du pærerne af panden og koger saucen en smule. Saucen smages til med salt. Frugten lægges midt på tallerkenen, og saucen og vaniljeisen lægges på toppen.

/ritzau fokus/

2023-09-08T06:14:45Z dg43tfdfdgfd