PøLSER På GRILL: SåDAN STEGER DU DEN PERFEKTE GRILLPøLSE UDEN AT SPRæKKE

Den perfekte pølse på grill er jo nærmest en videnskab i sig selv - og ikke nok med det, så er der også vidt forskellige holdninger til, hvad den perfekte grillpølse er.

Hvordan tilbereder man bedst en grillpølse på kulgrill og gasgrill - det er et af livets store spørgsmål.

Og noget som vi danskere af og til bøvler med i samme omfang som vi er uenige om, hvad den perfekte grillning af pølser egentlig består i.

Det store spørgsmål, som deler vandene er altid:

Må en grillpølse sprække?

Svaret er: Det er op til dig!

Grill-aficionados vil nok sige, at man har fejlet, hvis pølsen sprækker, da den bevarer mere saftighed som intakt, mens andre ser de små sprækker i pølsen som en fordel - de bliver nemlig lækre sprøde!

Den bedste grillpølse, hvor man har grillet sine grillpølser perfekt, afhænger af, hvad du foretrækker og hvad dine gæster omkring grillen foretrækker - men udover det store dilemma om, hvorvidt en pølse må sprække, så er der en række gode huskeråd, tips og tricks til den perfekte grill pølse.

Sådan griller du den perfekte grillpølse

Køb grillpølser af højeste kvalitet

Nok det vigtigste trick til sommer og grill - kvalitet over kvantitet. Jeg er også tilhænger af de lidt halvbillige pølser, som er god i en hotdog eller et hurtigt snobrød. Men hvis måltidet skriver pølser på grill? Så skal der kvalitet over. Høj kødprocent, i den dyre ende og gerne fra en slagter. Nogle prisvenlige pølser i køledisken kan også overraske dig - så mit bedste bud er? Gå amok i pølseuniverset, som man siger!

Må man prikke pølser, når man griller pølser?

Et meget omdiskuteret emne, som der også er skrevet lange bøger om.

Fordele ved at prikke pølser:

Spændingen i pølsens overflade er ikke nær så spændt, så du undgår hyppigst, at pølsen ikke revner på grillen. Desuden gør det også, at pølsen ikke sprækker på grund af kødsaften fordamper inde i pølsen og gerne vil ‘sprænge’ ud. Tricket er at prikke 3-4 gange på hver side af pølsen - eller skære små riller i pølsen, hvis du griller frankfurtere eller tykkere pølser. Det gør desuden også at skindet på pølsen bliver sprødt.

 Ulempen ved at prikke pølser:

Kødsaften skal da blive i pølsen! Ved at prikke mister pølsen også en masse saft og kraft, som siver ud under stegning.

Start på indirekte, derefter på fuld skrald

Den største fodfejl mange begår, når man griller pølser, er, at man bare smider pølserne direkte på knaldhård varme - og det fungerer bare ikke, da man på den måde ofte får dem branket i skindet, men helt kolde indvendigt. Læg dem side om side på indirekte varme og vend dem hvert 1-2 minutter,

Det bedste trick? Start med at gennemvarme pølserne ved indirekte varme på gasgrill eller lidt væk fra kullene på kulgrill og kuglegrill - så sørger du for, at centrumtemperatur og selve kernen af pølsen når temperatur.

Når du har gjort det i et stykke tid, og grill pølsen er blevet gennemvarmet, smider du dem over på kullene eller direkte varme.

Her kan du gøre en af to ting:

1) Fuld skrald, indtil pølserne sprækker, hvis du er til den slags.

2) Jævn, middelhøj varme, hvor du vender løbende, så du blot får grillstriber på pølsen, hvis den skal være intakt. Den sidstnævnte kaldes ‘reverse searing’, hvor man lader pølserne køle lidt af væk fra grillen i 5-10 minutter, hvorefter de ryger på hård varme og dermed blot bliver varmet igennem igen og får hård varme uden på. 

Hvilke pølser egner sig bedst til grill?

Det er som nævnt tidligere kvalitetspølser - gerne fra slagtere. Du kan sagtens bruge pølser, der er fyldt med krydderier eller måske ost. Osten brugt til ostepølser er ofte med et ikke så højt vandindhold, så det oftest ikke påvirker pølsens evne til at sprække på grund af fordampningen.

Hvor længe skal man grille pølser?

Stegetid på grillpølser varierer meget, alt efter, hvad du har købt. Her er et par fingerregler omkring tykkelsen og typerne:

Tynde pølser, hotdog pølser, wienerpølser, små pølser, brunchpølser etc:

ca: 10-12 minutter indirekte varme og 2-4 minutters searing alt efter grilltype.

Tykke pølser, frankfurtere, chorizo-hotdogpølser, Salciccia:

Ca. 10-15 minutters indirekte varme og 3-4 searing alt efter grilltype.

Så det korte af det lange - Hemmeligheden bag den perfekte grillpølse:

Hvordan laver man den perfekte grillpølse, og hvordan undgår man at pølsen sprækker på grill?

1) Gode kvalitetspølser er vejen frem

2) Indirekte grillning af pølser for at gennemvarme pølsen ordentligt

3) Direkte varme for at opnå grillstriber og grillsmag (og evt. sprækker, hvis man ønsker)

Og ellers kan man altid lave den helt hurtige metode til tilberedning - den vi kalder Det Vilde Vesten-teknikken.

Fuld skrald på grillen, pølserne direkte på og så skal du ellers som en anden kirurg være hurtigt med din madpincet og vende dem hurtigt og hele tiden, så varmen fordeles hurtigt og hårdt i 5-6 minutter - stør risiko for at grillpølserne sprækker, men hvem er ikke altid klar på at leve livet i overhalingsbanen?

God fornøjelse med grilleriet!

Grillpølse: Sådan grilles grillpølser perfekt uden at sprække

Sommermad!

6 portioner

15 minutter

Forberedelse: 0 minutter

Ventetid: 0 minutter

Tilberedning: 15 minutter

Ca. 0 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 6 stk pølser

Fremgangsmåde

  1. Steg pølserne på indirekte varme i 10-12 minutter, hvorefter de skal over på direkte varme i 3-4 minutter for at få grillstriber. Fang yderligere tips og tricks længere oppe i artiklen!

2024-04-29T22:33:53Z dg43tfdfdgfd