LAV LæKRE ALKOHOLFRI SOMMERDRINKS MED BæRBLADE OG BRæNDENæLDER

Der behøver ikke at være procenter i glasset, for at din sommerdrink bliver spændende for ganen. Men det kræver, at du får styr på smagsbalancen.

- Tit og ofte bliver alkoholfri drinks for søde på en måde, hvor man nærmest får en mæthedsfølelse, når man drikker dem, siger Mathias Breinholt, der er sommelier hos Restaurant Novel i Aarhus.

- Balancen mellem syren og sødmen, som man finder i den gode cocktail, mangler, fordi det tit er det, som alkoholen er med til at skabe, uddyber han.

Tricket ligger altså i at skrue op for syrligheden, hvis du ønsker at opnå noget af den effekt, som alkohol plejer at give. Det kan du for eksempel gøre ved at tilføje et skvæt æblecidereddike.

- Eddiken giver den her lille snert af friskhed i baggrunden, som du har brug for, for at smagen kommer ud over sukkeret, fortæller sommelieren.

Du kan bruge eddike i alle cocktails, hvor du savner friskhed - dog altid i beherskede mængder lige omkring 0,5 centiliter.

En anden god smagsgiver er blade fra bærbuske. Det kan være solbær eller brombær.

- Mange undgår at tage bladene med, men det er synd og skam, fordi de kan give en kompleksitet til smagen, som er urtet på en måde, der minder om den aroma, som gin har, siger Mathias Breinholt.

Pluk et bundt blade, og put dem i en gryde med vand, som du lader koge stille og roligt op. Tilsæt en lille smule salt og noget sukker, og stil på køl.

Herefter sier du væsken fra, så du har en essens, som du kan blande op med danskvand og friske bær. Brug tre centiliter essens og tre centiliter danskvand.

- Her hos os laver vi også en cocktail på brændenælder, og der bruger vi en liter brændenælder og 200 gram sukker til at lave en ekstrakt. Det må dog aldrig koge, men skal kun simre i ti minutter, og så får du en nøddeagtig smag frem, fortæller Mathias Breinholt.

Cocktailen sammensætter du ved at putte lidt sirup i bunden af et glas sammen med nogle solbær og brombær og et par skiver rabarber. Hæld dernæst 3 cl brændenældeekstrakt ovenpå, og fyld op med danskvand. Pynt eventuelt med lidt skovsyre.

Du kan også eksperimentere med at lave din egen sirup af skallerne fra citrusfrugter.

- Der sidder supermange smagsstoffer i citrusskallerne. Skræl dem af, og læg dem i en god gammeldags syltelage af sukker og vand, og lad det trække, lyder det fra sommelieren.

Citrussiruppen kan du for eksempel blande med kold jasminte eller hyldeblomstsaft og danskvand. Brug tre centiliter sirup, to centiliter te, og top med danskvand.

- Så kan man justere, alt efter hvor sødt man gerne vil have det, siger Mathias Breinholt, der i det hele taget opfordrer dig til at prøve dig frem.

- Det er en meget mere kreativ proces at bygge en drik op fra bunden af, fremfor at købe nogle færdige produkter og blande dem sammen.

/ritzau fokus/

2023-07-01T06:08:17Z dg43tfdfdgfd