BLOMMEMARMELADE

Blommemarmelade - lækker, velsmagende opskrift!

Sensommeren byder på lækre blommer i haven, og hvis man er så heldig at have et blommetræ stående - så kan man hurtigt komme i en situation, hvor man ikke kan nå at spise dem alle sammen!

Nogle år går træet helt levende i insektangreb, men i stedet for at give op og lade skadedyrene ødelægge frugten - så kan man med lidt tålmodighed (og en skarp kniv!) fjerne insektangrebene og skære blommerne i tern.

Og så i fryseren til senere brug - jeg bruger dem enten til blommer i madeira-konfekt, tærter, crumbles og selvfølgelig marmelade!

Blommer er den slags frugter, man ikke skal overdænge for meget i sukker, da de har en sart syre - så derfor kan man i stedet opløfte smagen med nogle andre komponenter, som du ser herunder. 

Herunder får du en klassisk opskrift på lækker, velsmagende marmelade.

Og for at bringe lidt mere 'spice' ind i opskriften, har jeg valgt at bruge den mørke udgave af muscovado-sukker, som i al sin enkelthed er uraffineret sukker. Det vil sige, at den har bevaret meget mere af sin naturlige 'sirup' og smag fra sukkerrørrene.

- det giver et strejf af lakrids og karamel! 

I samme stil som kirsebærsyltetøj, så skader det bestemt ikke at give den lidt mørk rom, som lige afrunder smagen.

Er du til den lidt mere klassiske blommemarmelade?

- så kan du gøre den både alkoholfri og uden muscovado - blot brug samme mængde almindeligt sukker og spring krydderierne over. Den smager også skønt 'rent'!

Blommemarmelade kan du enten vælge at lave med hele stykker blommer, som koges ud eller skæres i tern, inden de ryger i gryden - eller du kan stavblende dem, inden de ryger på glas, hvis du er typen, der foretrækker en marmelade, som er flydende og uden klumper.

Begge smager skønt. Selve opskriften kan bruges til de fleste blommesorter, som danskerne har af frugttræer i baghaven - men vigtigst af alt er, at du lige smager på blommerne, inden du bruger opskriften.

Nogle sorter af blommer kan være søde, sure eller måske meget velsmagende blot i sig selv - det gør sig gældende for de fleste slags marmelader og syltetøj. Husk at smage før, under og efter, selvom du følger en opskrift.

Så får du det bedste resultat!

Se med herunder:

Blommemarmelade

Sødt og lækkert!

1 portioner

25 minutter

Forberedelse: 10 minutter

Ventetid: 0 minutter

Tilberedning: 15 minutter

Ca. 3750 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 300 gram blommer
  • ½ stk vaniljestang
  • 1 dl mørk muscovado-sukker
  • 2 dl syltesukker
  • ½ spsk. citronsaft, kan undlades

Fremgangsmåde

  1. Skær blommerne i tern. De skal ikke skrælles, da der sidder en masse smag og syre i skallen. Hvis der bliver store stykker af 'skind' i syltetøjet, kan du blot bruge en stavblender.
  2. Kog blommerne op med en vaniljestang og sukkeret, indtil det hele falder sammen og får en lækker, grødet konsistens.
  3. Smag efter og justér eventuelt med lidt citronsaft - på dette stadie kan du tilføje en kanelstang, eventuelt et par skefulde mørk rom eller noget helt tredje. Hæld syltetøjet på et skoldet glas. Holdbarheden åbnet er godt og vel 2 uger.

2023-08-08T10:31:53Z dg43tfdfdgfd